Ärge muutke abielu mõistet

Tapa Elava Usu Kogudus, mari-vivian ellam,
3709 allkirja kogutud

Riigikokku saatmiseks allkirjad koos! Allkirjastamise tähtaeg: .

3709 allkirja kogutud

Allkirjade kogumine on lõppenud. Järgmise sammuna saadavad algatuse loojad pöördumise koos kogutud allkirjadega Riigikogule. Kuna algatuse vastuvõtmine ja menetlemine võib kesta mõnda aega, soovitame tellida meiliteavituse selle algatuse järgmiste etappide kohta, klikkides nupul "Telli teavitus".

Abielu on tuhandeid aastaid tähendanud mehe ja naise liitu.

Meile on oluline, et see mõiste säiliks sellisena, nagu see alati on olnud.

Mõistesisu muutmiseks puudub veenev vajadus. Praegu saavad samast soost paarid elada koos ja luua soovi korral perekonna.

Kui nad soovivad oma suhteid seadusega reguleerida, on seda võimalik teha notariaalselt või ka kooseluseaduse abil. Kõik võimalused on olemas ilma, et abielu mõistet muudetaks.

Tajume soovis abielu mõistet muuta rünnakut meile olulise väärtuse ja sümboli vastu, mille muutmine mõjutab meie turvatunnet ja ühiskonnaga seotuse tunnet.

Samuti soovime, et kirikuõpetajatel säiliks õigus abielusid registreerida. Ainult 6% abieludest laulatatakse ja neid inimesi, kes otsustavad laulatuse kasuks, ei peaks diskrimineerima sellega, et nad on sunnitud osalema mitmes järjestikuses tseremoonias. Tõsiasi, et kirik ei soovi laulatada samast soost paare, ei tohiks võtta kirikult õigust registreerida paare, keda nad nad aastasadu on laulatanud. Me soovime, et kirikult ei võetaks õigust oma traditsioonidele, tõekspidamistele ja kristliku õpetuse järgimisele ning et kirikuid ei survestataks nendest loobuma.

Me ei sega kedagi, me ei soovi kellegi õigusi piirata, ei soovi kellelegi teha takistusi ja soovime, et ka meil lastaks jätkata tavapärast elu ja meilt ei võetaks ära turvatunnet, mida tekitab teadmine, et mõisted ei muuda üleöö sisu, vaid nende tähendus püsib.

1. Mõned mõtted lisaks.

Abielu on tuhandeid aastaid tähendanud mehe ja naise liitu///Laiemas mõttes võib selleks olla ka polügaamia. Traditsiooniline abielu on juriidiline (seadustel või tavadel põhinev) ühe mehe ja naise vaheline kestev inimsuhe perekonna moodustamiseks, mis on rajatud selleks, et ühise sugulise tegevusega (cooperatione aliqua sexuali) sigitada järeltulijaid. See hõlmab seksuaalelu ja sellest sündinud laste üleskasvatamist, ühist vastastikust sõltuvust ning ressursside jagamist. Samast soost paaridele abieluvõrdsuse andmine eeldab nendevahelise seksuaalelu olemasolu. Selle tulemuseks ei ole järeltulijaid. Seega kooseluseadusesse kui sellisesse on sisse kirjutatud abielusse kuuluv seksuaalelu (kooselu pole lubatud registreerida ülenejate ja alanejate sugulaste vahel). Kui kooseluseaduses neid piiranguid poleks, siis see olekski vaid kooselu, mida see eesti keeles väljendatult tähendab. Samasoolistele paaridele abieluvõrdsuse andmine survestab kristlasi ja kirikut kristlikest põhiväärtustest lahti ütlema. Selline nõue eeldab ka Põhiseaduse muutmist. Abielule jäägu traditsioonilise abielu mõiste ja sisu.

1. ei saa allkirjastada

ütleb et arvutis puudub digitaalse allkirjastamise tarkvara. Samas ma annan alllkirju üsna tihti. Siin on midagi mäda

1. Ehk vajab ID-tarkvara uuendamist? Vahel peab uuesti alla laadima, sest nad muudavad midagi.

2. kirjaviga

"keda nad nad aastasadu on laulatanud"

1. Oi, on, jah!

Kahjuks nüüd enam teksti muuta ei saa. Enne, kui allkirjastamisele läks, oleks saanud. Nüüd peab jääma nii. :) Aitäh tähelepanu juhtimast.

1. Ivo Õunpuu

Sellel petitsioonil ID-kaardiga allkirjastamine ei toimi (tegin eile ID-kaardiga pangatehinguid ja logisin äsja ID-kaardiga rahvaalgatuste lehele sisse, nii et mujal kõik toimib).

1. ID kaardiga allkirjastamine toimib

tehtud 12.05.2023

1. Loodusseadused

Me võime vastu võtta mistahes seadusi, sest me oleme inimesed. Meile pole ju võimatu võtta vastu seadus, et päike tõuseb läänest ja loojub idasse või isegi, et päike tõuseb põhjast ja loojub itta. Me võime seda teha, võime ümber muuta kõik senised mõisted, vahetada omavahel nii ilmakaared kui vahest päikesegi mõiste. Sama võime teha kõikide mõistetega, ka abielu mõistega. Kas meil on seda vaja? Me võime seda teha, aga see ei muuda seda, et lapsed sünnivad mehest ja naisest, isegi kui nad sünnivad katseklaasis, ikkagi peab selleks olema isa, kes annab sperma ja ema, kes annab munaraku. Vähemalt esialgu, kuni pole jõudnud nii kaugele, et kunstlikult saaks ka ilma isata ja emata hakkama. Teoreetiliselt on see ehk võimalik, praktiliselt veel mitte. Mida siis annab seksuaalsele tõmbele abielu sildi külgekleepimine? Ainult selle, et muu orientatsiooniga inimesed saaksid end täisväärtuslikuna tunda? Aga nad ei saa seda ju ka pärast seda, sest lapsi nad omavahel ikkagi ei saaks. Elus on mitmeid kõrvalekaldeid, seksuaalne orientatsioon seehulgas. Ma ei ütle, et see või teine oleks vale. Loodusseadused kõnelevad ise enda eest. Kui abielu muuta ka samast soost isikute paari kooseluks, siis ei juhtu esialgu muud, kui tekiks mõisteid juurde - vanem 1, vanem 2 või kuidas neid veel nimetada. Mõisted ema ja isa jäävad ikkagi alles, aga ainult nendele, kelle puhul on abielus mees ja naine. Kas see muudab abielu kui institutsiooni? Kahtlemata. Kas mulle see meeldib? Kahjuks mitte, sest siin tahetakse segi ajada laste saamise ja kasvatamise mudel seksuaalelu elamise mudeliga.

1. abielu mõiste

Eestikeelne sõnaühend "abielu" tähendab vaid ühte asja - naise ja mehe vahelist kiriklikult või ilmalikult registreeritud suhtevormi. Samuti eestikeelne sõnaühend "ottomootor" tähendab vaid ühte asja - väntmehhanismiga sädesüütega sisepõlemismootorit. Kui samasoolised soovivad oma koosolemise registreerida, siis tekkivat suhtevormi ei saa väljendada sõnaühendiga "abielu", kuna see lihtsalt pole seda. Samuti ei saa nimetada ottomootorit diiselmootoriks.

Olen lugenud läbi algatuse "Ärge muutke abielu mõistet" ja avaldan toetust oma allkirjaga.