Saadame Riigikogu laiali ja valime uue!

Eesti 200, Rene Rumberg,

432 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: .

Allkirjade kogumine on lõppenud. Paraku algatus ei kogunud autorite määratud tähtajaks Riigikokku saatmiseks vajalikku 1000 allkirja. Kuna allkirjade kogumise algusest on möödas rohkem kui poolteist aastat, pole võimalik enam algatust uuesti allkirjastamisele saata. Seni kogutud allkirjad on ka anonüümitud.

Saadame Riigikogu laiali ja valime uue! Riigikogu on kaotanud töövõime ja ei ole võimeline praegustes kriisides enam adekvaatselt riiki juhtima. Riigi juhtimise asemel tegeletakse poliittehnoloogilise kempluse ja poliitiliste punktivõitude noppimisega. Hetkel Riigikogu kooseisus olevate erakondade vahel kujunenud suhetes ei paista ühtegi teist koalitsioonivõimalust ning see tähendab, et patiseis, püsiv kriis ja rahvaesinduse töö pidev seiskamine toimub järgmiste valimisteni - see on 10 kuud lakkamatut poliitvõitlust milles Eesti huvid jäävad märkamata.

Olukorras, kus Euroopas käib sõda, me oleme silmitsi võimaliku majanduskriisiga, probleemiks on inimeste toimetulek ja ka koroonapandeemia võib end jälle meelde tuletada, on see väga ohtlik tulevikstsenaarium. See Riigikogu koosseis on jooksnud kinni ka varem, aga seekord on riigijuhtimises tekkinud tõrge kõige tõsisem ning nõuab seega kõrgema võimu kandja sekkumist.

Seepärast kutsub Eesti 200 läbi rahvaalgatuse ellu pöördumise Riigikogu poole, millega kutsume rahvasaadikuid üles mõistma antud olukorras oma vastutust ning algatama protsessi, mis viiks uute Riigikogu valimisteni. Teeme ettepaneku, et Riigikogu umbusaldaks valitsust, et Eesti Vabariigi president saaks seejärel välja kuulutada uued Riigikogu valimised. Kuigi Eesti põhiseadus ei näe võimalusi, et rahvas saaks algatada Riigikogu laialisaatmise protsessi, on vastutuse võtmine kõikidel Riigikogu erakondadel siiski ka põhiseaduse järgi võimalik.

Käesolevaga teevad Erakond Eesti 200 ja allakirjutanud Riigikogule ettepaneku algatada vastavalt Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahv 97 neljandale lõigule Riigikogu erakorraliste valimiste esilekutsumise protsess. Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 97 neljas lõik ütleb, et „Valitsusele või peaministrile umbusalduse avaldamise korral võib Vabariigi President kolme päeva jooksul valitsuse ettepanekul välja kuulutada Riigikogu erakorralised valimised.”

Olen lugenud läbi algatuse "Saadame Riigikogu laiali ja valime uue!" ja avaldan toetust oma allkirjaga.